MariborSlovenija

Arsenovičev holding na trhlih nogah!

Mariborski vodovod je v času vodenja Danila Burnača dobil številna, tudi najvišja državna priznanja.

 

Vendar pa je Burnač, kateremu so včeraj prekinili pogodbo, očitno bil preveč moteč element in edini, ki je argumentirano opozarjal na slabosti bodočega holdinga, ki očitno res stoji na zelo trhlih nogah. Kljub temu, da se mariborska oblast na čelu z županom Sašem Arsenovičem, praktično že od začetka mandata leta 2018, intenzivno ukvarja s projektom komunalnega holdinga, zadeve niso pripeljali še niti do vpisa v sodni register.

Saša Arsenovič se raje, kot s holdingom ukvarja s svojo “dnevno sobo” na Glavnem trgu. Zato ne čudi podatek, da Arsenovič pri urejanju s projektom komunalnega holdinga, na more govoriti niti o kakem dodelanem modelu organiziranosti, pozitivnih učinkih reorganizacije javnih podjetij in predvsem o zvišanju kvalitete in znižanju cen storitev. Slednje pričakujejo uporabniki, kaj pa drugega. Vse ostale pravljice za plačnike storitev niso zanimive. A očitno stvari ne tečejo, kot so si snovalci projekta zamislili. Zato tudi ne preseneča, da je na pomoč svojemu tovarišu in učencu Arsenoviču priskočil celo sam župan Ljubljane Zoran Janković. Sam “kralj” Zoki očitno bolj ve, kako se elegantno lahko dela, pa da ga nihče ne nadzira. Še posebej mediji ne.  A tudi taka nesebična pomoč ne pomaga, če projekt ne izpolnjuje osnovnih zahtev in pogojev.

 

Reorganizacija je smiselna edino, če prinese dvig kvalitete in znižanje cen za uporabnike. Ne eno ne drugo v nobenem občinskem dokumentu ni strokovno dokazano. Še več. Za holding, ki bo skupno zaposloval več kot tisoč delavcev, občina kot največji lastnik, ni pripravila niti običajnega poslovnega načrta, ki si ga izdela vsak podjetnik, preden začne uresničevati svojo podjetniško idejo. Da o strateškem dolgoročnem razvojnem načrtu sploh ne govorimo! Arsenovič se obnaša, kot da je Mestna občina Maribor edina lastnica javnih komunalnih podjetij. Resnica je povsem drugačna. Solastnice podjetij, ki so bodo povezovala v holding, so tudi okoliške občine, ki v procesu reorganizacije nimajo prav nobene besede, kljub temu, da so deleži v javnih podjetjih lastnina teh občin. To, da se pričakuje, da bodo za to premoženje župani skrbeli kot dobri gospodarji, pa je že druga zgodba.

Mariborski vodovod (Foto: eMaribor)

Zaposleni pravijo, da Arsenoviču ni mar zanje


Pomembno je tudi, da imajo obstoječa javna podjetja koncesijo za izvajanje gospodarskih javnih služb v mnogih drugih občinah. Če si bo mariborska občina prisvojila holding, bodo okoliške občine slej ko prej poiskale druge izvajalce. Kar bo vplivalo na zmanjšanje obsega dela trenutnih javnih podjetij, ki ga bo prevzel nekdo drug. Mogoče pa je to cilj te občinske garniture. V civiliziranih družbah so delavci največje bogastvo podjetja. V primeru holdinga pa se kaže, da je Arsenoviču kaj malo mar za zaposlene. Mnogi od teh so v matičnih podjetjih holdinga zaposleni že celo delovno dobo. S prerazporeditvijo na holding pa jim grozi, da bodo izgubili vse dosedanje pravice, ki izhajajo iz panožnih in podjetniških kolektivnih pogodb. Pred ustanovitvijo holdinga bi bil potreben resen in zavezujoč dogovor med zaposlenimi in lastniki podjetij – vsemi lastniki oziroma solastniki, ne samo Mestna občina Maribor.

 

Zaradi omejenega prostora smo navedli samo nekaj zadržkov, ki kažejo na to, da je ustanovitev holdinga premalo domišljena in dodelana. Na eni strani bo prinesla peščici izbrancev dobro plačano delovno mesto, na drugi strani pa bodo ogrožene pravice velikemu številu običajnih delavcev.

 

Zato ni čudno, da predstavniki zaposlenih vse glasneje opozarjajo na zmanjšanje pridobljenih in upravičenih pravic zaposlenih. Po drugi strani pa je nasilna in nedorečena reorganizacija prinesla tudi prvo žrtev med direktorji javnih podjetij. Dolgoletni direktor Mariborskega vodovoda, ki je opozarjal ravno na tveganja okrog ekonomsko socialnega položaja zaposlenih in njihove pravne varnosti, transparentnosti ter učinkovitosti poslovanja in soudeležbe okoliških občin v procesih reorganizacije, je odstopil.

Arsenovič pravi, da je Burnač odstopil sporazumno


Arsenovič sicer pravi, da sporazumno, v kar pa le težko verjamemo. Že to, da Burnač ni dobil razrešnice na zadnji skupščini, nič ne kaže na sporazumnost. Škoda, Arsenovič, ki se bo moral še marsikaj naučiti, se zaradi sumljivega projekta holdinga odpoveduje prekaljenemu direktorju, dolgoletnemu članu Upravnega odbora Komunalne zbornice Slovenije, svoj čas tudi njenemu podpredsedniku. Mariborski vodovod je v času vodenja Burnača dobil številna, tudi najvišja državna priznanja. Vendar pa je Burnač očitno bil preveč moteč element in edini, ki je argumentirano opozarjal na slabosti bodočega holdinga, ki očitno res stoji na zelo trhlih nogah.

Bodo protestniki, ki se ob petkih tako radi zavzemajo tudi za delavske pravice, sedaj kolesarili tudi okoli občine ali Vodovoda, ali pa je tudi njim, za njih malo mar? ARSENOVIČ GOTOF SI!

eMaribor

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button