Covid19

2.013 novih okužb! Skoraj 30-odstoten delež pozitivnih testov!

V Sloveniji so v torek ob 6.813 opravljenih testih potrdili 2.013 novih okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 29,55 odstotka, kar je precej več kot v ponedeljek, ko je bilo pozitivnih 26,06 odstotka opravljenih testov. Včeraj je umrlo še 43 bolnikov, skupaj pa že 919. V bolnišnicah se je po okužbi zdravilo 1.280 ljudi, od tega jih je 209 rabilo intenzivno nego. V torek so iz bolnišnic odpustili 116 ljudi, je še sporočila vlada. 

Okužba se je razširila tudi v Domu upokojencev Center Tabor – Poljane. Po poročanju MMC-ja so sporočili, da imajo trenutno 24 potrjenih okužb, nihče ne potrebuje bolnišnične oskrbe. Stanovalci imajo navodila, naj ostanejo v svojih sobah in se ne družijo. Za nekaj dni bodo prenehali tudi izvajati videoklice. V domu še naprej testirajo stanovalce in zaposlene. Tudi sicer se je število okuženih stanovalcev povečalo za 312, veliko na novo okuženih pa je tudi zaposlenih v DSO-jih, in sicer 59. Vsako žarišče je pomembno, je poudaril  Jelko Kacin, če hočem zajeziti širjenje okužbe. Epidemiološka služba več kot to, ne zmore. Vsak lahko, s spoštovanjem ukrepov, prispeva svoj košček pri premagovanju epidemije.

Ne zahajate na mesta, kjer se zadržuje večje število ljudi, četudi je to na prostem. Ko srečate znance, sosede, v mestu ali na izletniški točki, nosite masko in spoštujte minimalno fizično razdaljo. Če se bomo vsi držali ukrepov, bomo lahko krivuljo širjenja obrnili navzdol, je pozval govorec. Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju bolezni covid-19 sodelujejo predstojnica KIMDPŠ v ljubljanskem Kliničnem centru prof. dr. Metoda Dodič Fikfak, člana strokovne skupine PKP6 Jure Knez (Dewesoft) in Dušan Olaj (Duol).

 

Kriza ni le zdravstvena, je tudi gospodarska in družbena, je opozoril Kacin. “Dobršen del gospodarstva se je moral upočasniti, deli celo ustaviti, a veliko gospodarskih in industrijskih dejavnosti še vedno deluje,” je pojasnil in dodal, da so prav gospodarstvu namenjeni ukrepi iz šestega protikoronskega paketa.

Visoko število okuženih kaže na to, da se ne znamo ali ne želimo obnašati, tako kot od nas zahteva, je dejala dr. Metoda Dodič Fikfak. Treba bo spremeniti obnašanje, če bomo hoteli premagati virus. Jasno je, da poklici imajo poklici, ki so v stiku z okuženimi večje število okuženih, a te številke so vseeno previsoke. Tudi tam bo treba upoštevati bolj rigorozna pravila obnašanja. Med okuženimi v zadnjem tednu je bilo 145 trgovcev, 300 zdravstvenih delavcev, 50 kuharjev, 44 snažilk, 100 policistov itd. Preveč organizacij še vedno ne dovoli dela od doma. Tudi okuženi delavec, ki ni zbolel, lahko dela od doma. Bilo je dovolj časa, da bi se pripravili na to obliko dela, če je to le mogoče naj se uvede in kontrolira. Od doma lahko delajo tudi okuženi in neoboleli, ni pa dopustno da okuženi delajo v organizaciji. Če nekdo ne zaščiti sebe, ne bo zaščitil niti ostalih okoli sebe. Gre za pravila varnega obnašanja.

Če je tretjina testiranih danes okužena s covid-19, je bolj žalostno tisto, da je praktično sto odstotkov slovenskega gospodarstva okuženo s covid-19,” je dejal Dušan Olaj. “Nič karkoli ta trenutek počne vladna svetovalna skupina ali vlada, ne počnemo drugače, kot nam sosednje države. Vseskozi je naše glavno vodilo, da te ukrepe smiselno peljemo naprej,” je dodal Olaj.

 

Jure Knez je prav tako poudaril, da nam v tem trenutku vlada virus: “Realno je za pričakovati, da bo tukaj morala nastopiti medicina s cepivom, pred tem pa se bo treba zelo skrbno čuvati, da bomo lahko ohranjali gospodarstvo v kondiciji, da bomo lahko normalno delali.” Knez je dejal, da si moramo priznati, da nam vlada virus. Upali smo, da bo virus odšel, ampak žal ni tako. Še bolj se je razmahnil in postal bolj nevaren.  Prišla bo tudi ekonomska kriza, je opozoril, in temu se bo treba prilagoditi. V tem trenutku se moramo zavedati, da je treba ravnati odgovorno. Ne smemo priti do točke, ko se bo treba odločati, kdo bo dobil respirator in kdo ne. V našem podjetju smo imeli 10 primerov covida, a se po podjetju okužba ni širila, zaradi ukrepov, ki smo jih vpeljali, je povedal Knez. Določene stvari so kontraproduktivne, živimo na Balkanu. Striženje doma je bolj nevarno, kot striženje v salonu. Preživeli bomo samo z odgovornim ravnanjem vsakega posameznika. Naša zakonodaja na trgu dela je zastarela in jo je treba popraviti. Nedopustno je, da v domovih za starejše delajo kuharji, ki so okuženi, po drugi strani pa gostinci ne delajo. Preživeli bodo tisti, ki se bodo znali prilagoditi. Država mora postati fleksibilna in učinkovita, je še opozoril Knez.

Sara Bertoncelj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button