DružbaSlovenija

1. SEPTEMBER: POZIV OB ZAČETEKU ŠOLSKEGA LETA

Na začetku vsakega šolskega leta je na cesti veliko razigranih otrok, ki še ne poznajo nevarnosti v prometu.

Na začetku vsakega šolskega leta je na cesti veliko razigranih otrok, ki še ne poznajo nevarnosti v prometu.

Poskrbite za varnost otrok na šolskih poteh. Otroci spadajo med šibkejše udeležence v prometu, zato moramo biti nanje še posebno pozorni. Med šolskim letom na cestah srečujemo otroke veliko pogosteje kot med počitnicami in mnogi izmed njih se v šolo podajo prvič.

Skrb za tiste, ki prvič stopajo na šolske poti in ne poznajo nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo na šolski poti in v vsakdanjem prometu, je izredno pomembna. Ob tem seveda ne smemo pozabiti na učence, ki se po dolgih počitnicah vračajo v šolo in so še razigrani. Kot prometni udeleženci so nepredvidljivi, prometne predpise si razlagajo po svoje (predvsem prometne znake, ki obveščajo o varni hoji), poleg tega pa ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila.Za njihovo varnost moramo skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu. Zlasti vozniki moramo še posebno skrbno paziti nanje, starši pa bodimo njihov vzor. Pomembno je tudi, da previdno in vzorno ravnamo preko celega leta in ne samo ob začetku šole.

Starši:
– Čim več časa namenite prometno-varnostni vzgoji svojih otrok. Seznanite jih z osnovnimi prometnimi pravili (pomen barv na semaforju, možne nevarnosti na šolski poti …).
– Preverite, kaj vaši otroci znajo in zmorejo, in to ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu.
– Ne pozabite, da z lastnim ravnanjem dajete zgled svojim otrokom. Pomislite, kako sami prečkate cesto. Ali uporabljate varnostne pasove, skrbno parkirate, vpričo svojih otrok telefonirate med vožnjo?
– Pri prevozu otroke dosledno zavarujte z varnostnimi pasovi oziroma jih prevažajte zavarovane v ustreznih sedežih, primernih njihovi starosti in telesni teži. Tudi sami se vedno pripnite.
– Poskrbite, da bodo otroci vstopali v avto in izstopali iz njega na tisti strani, ki je obrnjena stran od drugih vozil in prometa. Mlajšega otroka starši iz vozila vzemite sami.

Vozniki:
– Kot udeleženci v prometu bodite na otroke in njihovo nepredvidljivost še posebno pozorni.
– Temu prilagodite tudi način svoje vožnje. V bližini šolskih poti zmanjšajte hitrost vožnje. Vozite še posebno previdno, počasi in z zadostno varnostno razdaljo.
– Še posebno pozorni bodite v bližini vrtcev, šol in krajev, kjer se morda igrajo otroci (na primer na ulicah, parkiriščih).
– Pešcem odstopite prednost, da bodo lahko varno prečkali cesto.
– Parkirati morate pravilno, saj z nepravilno ustavitvijo ali parkiranjem lahko ne samo ovirate, temveč tudi ogrožate otroke in druge pešce.
– Med vožnjo se izogibajte uporabi mobilnega telefona, saj nevarno preusmerja pozornost s ceste in dogajanja v prometu.

Naj bo šolsko in ob-šolsko okolje varno
Ob koncu pa bi izpostavili, da si moramo vsi skupaj prizadevati za varno šolsko in ob-šolsko okolje, kamor spadajo šolske poti, igrišča, športni objekti, prireditveni prostori ter drugi javni kraji kjer se zadržujejo otroci in mladostniki.

Apeliramo na vse starše, učitelje, pedagoške delavce, športne trenerje, zaposlene v raznih mladinskih organizacijah, ki pri svojem delu prihajajo v stik z otroci in mladostniki, naj bodo pozorni na znake, ki bi lahko nakazovali, da je otrok v šolskem, socialnem ali spletnem okolju žrtev medvrstniškega nasilja ali da v stiski. K prijavi tako ne pozivamo le žrtve, temveč tudi vse tiste, ki so stisko, znake nasilja ali nasilje opazili ali mu bili priča. Enako velja za vrstnike in sošolce, ki naj v imenu žrtve poiščejo pomoč, delijo informacijo o stiski vrstnika in mu tako zagotovijo varnost, saj žrtev včasih ne zmore ali ne zna sama poiskati pomoči.

 

Uredništvo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button